SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 paczka sucharów Mamut
400g Nutella
0,5 kg serka homogenizowanego, waniliowy
0,5 l śmietany kremówki 36%
3 paczki galaretki wiśniowej
1/2 łyżeczki żelatyny
1 słoik wiśni drylowanych (lub świeże maliny)
2 torebki cukru waniliowego
1 paczka płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Suchary pokruszyć (bardzo drobno - można zmielić) i dodać do nich krem Nutella, wymieszać i wyłożyć na blachę, jako spód ciasta. Nutellę można lekko podgrzać w kąpieli wodnej, lub mikrofali aby konsystencja była płynna, ułatwi to połączenie z sucharami.
Śmietanę połączyć z cukrem waniliowym i ubić, następnie dodać do śmietany serek homogenizowany. Jedną galaretkę rozpuścić, użyć o połowę mniej wody do rozpuszczenia niż w przepisie, dodać żelatynę, rozpuścić. Galaretkę wystudzić.Dodać do śmietany i serka homogenizowanego. Wymieszać i przełożyć na blachę ze spodem z sucharów. Wstawić do lodówki na ok 30 min.
Wiśnie odsączyć z soku, przełożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi i zalać pozostałymi galaretkami.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać schłodzone.