Ciasto - Makowiec



przepis na ciasto, przepisy na ciasteczka, przepisy na smaczne ciasta, makowiec
SKŁADNIKI NA CIASTO:
25 dag margaryny
1 jajko
5 żółtek
2 łyżki cukru
80 dag maki
20 ml śmietany 18%( niehomogenizowana)
10 dag drożdży

MASA MAKOWA:
60-70 dag maku
1 kostka masła
1 i 1/2 szklanki cukru
6 jajek
bakalie( rodzynki, orzechy, migdały)
aromat rumowy lub migdałowy




 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
MASA MAKOWA:
Mak zalej wrzątkiem, odstaw na kilka godzin. Odsącz maki zmiel dwukrotnie.
Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj pokrojoną w wiórki margarynę i ucieraj na jednolitą masę.
Do masy dodaj mak, mieszaj. Na koniec dodaj bakalie, aromat i ubite białko.Delikatnie wymieszaj. 
CIASTO: 
Margarynę utrzyj z cukrem w dużej misce.
Do masy z margaryny dodaj drożdże, lekko wyrób masę.
Do małej miski wbij1 jajko, dodaj żółtka i śmietanę, wymieszaj .Wlej do masy z margaryną, dodaj mąkę.
Wyrób ciasto o gęstej konsystencji, ciasto może lekko przyklejać się do rąk, wówczas podsyp odrobiną mąki. Wyrabiaj ciasto dość szybko.
Ciast dzielimy na 4 części. Rozwałkuj ciasto na prostokąty, nałóż masę makową i zwiń w roladę.
Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym białkiem.
Każde ciasto owiń papierem do pieczenia.

Piecz ok 45 min. w 180C.

UWAGA: Przepis  na 4 makowce !!!