Ciasto - Babka wielkanocna - Pychotka
SKŁADNIKI NA CIASTO:
4 żółtka
50 dag mąki
4 dag drożdży
8 dag margaryny / masła
8 dag cukru
1 szklanka mleka
1 plaska łyżeczka soli
2 gorzkie migdały
skórka z 1 cytryny
LUKIER:
10 dag cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Specjalna forma do gotowanej babki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
Mleko podgrzać w rondelku. Przelać do miski. Rozpuścić w letnim mleku drożdże z 1 łyżeczką cukru. Dodać do mleka 1/2 szklanki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka ubić z cukrem na parze, dodając na końcu skórkę z cytryny. Kiedy żółtka zbieleją dodać drobno posiekane migdały i sól. Dodajemy masę do rozczynu z drożdży. Wyrabiamy ciasto dodając pozostałą mąkę. Dokładnie wyrobić ciasto. Na koniec do ciasta dodać rozpuszczoną i lekko przestudzoną margarynę. Wyrobić ciasto.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wypełniamy do połowy ciastem.
Piec w 190C ok 60 min.
Po upieczeniu dekorujemy babkę lukrem.
LUKIER:
Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym oraz z wrzątkiem, do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Smacznego.