Ciasto - Rolada truskawkowa
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
400 ml śmietany kremówki
1 galaretka truskawkowa
30 dag truskawek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka . Całość mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia wymieszany z mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170C ok 10 min.
Po upieczeniu ciasto studzimy i zawijamy w wilgotną ściereczkę.
Galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance wrzącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubijamy na krem, dodajemy lekko stężałą galaretkę.Całość dokładnie miksujemy.
Rozwijamy ciasto i układamy na nim krem i kilka truskawek przekrojonych na pół, pozostawiamy część truskawek i kremu do przyozdobienia.
Zawijamy ciasto w roladę delikatnie , pomagając sobie ściereczką.
Ozdabiamy roladę pozostałą częścią kremu i truskawek.
Smacznego.