Ciasto - Jak kopiec kreta
SKŁADNIKI NA CIASTO:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki
20 dag margaryny / masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 torebka cukru waniliowego
KREM:
1 l śmietany kremówki
4 torebki śmietan- fix
3 łyżki cukru pudru
5 - 6 bananów
1 czekolada
kakao do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
Żółtka, cukier, margarynę i cukier waniliowy miksujemy na jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą na ciasto, delikatnie mieszając.
Powstałą masę wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180C ok 45min.
KREM:
Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy do kremówki startą czekoladę na tarce do jarzyn, o grubych oczkach, lub wiórki czekoladowe.
Upieczone i przestudzone ciasto kroimy wzdłuż. Do środka układamy banany pokrojone wzdłuż, oraz ubitą śmietanę.Wierzch ciasta posypujemy niewielką ilością kakao.
Smacznego.