SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
6 żółtek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
SKŁADNIKI NA KREM:
1 kostka masła
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek mleka w proszku
8 łyżeczek wody
POLEWA:
7 czubatych łyżek cukru
1/4 kostki rozpuszczonego masła
2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać. Włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku o temp.140C ok 40min.
MASA:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i smażyć ok 30 min, zestawić z ognia.
Dodać galaretkę w proszku do gorących jabłek, przestudzić.
KREM:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać powoli mleko i wodę na przemian, ciągle mieszając.
POLEWA:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w rondelku i zagotować na małym ogniu.
Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową, potem krem a na końcu polać polewą czekoladową.
Smacznego