Przepis na babeczki czekoladowe
SKŁADNIKI:
200g gorzkiej czekolady Wedel
6 jajek
250 g cukru pudru
175g masła
100g mąki
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do niewielkiego garnka wlać wodę, dopasować do garnka miskę metalową. Miska nie może dotykać wody w garnku.Wstawić garnek na gaz.W miseczce metalowej, na parze, rozpuścić czekoladę i masło.
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę.
Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodać masę jajeczną, następnie dodać stopniowo mąkę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.
Umieścić masę w foremkach ceramicznych do muffinek.
Można użyć papierowych foremek, jednak trzeba je umieścić w sztywnych foremkach, np. metalowych do babeczek.
Nagrzać piekarnik do 220 C, piec muffinki 8-10 minut.
Podawać na ciepło, udekorować czekoladą.
Smacznego.