Ciasto - Mazurek przekładany
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3/4 szklanki cukru pudru
4 szklanki mąki
20 dag miodu
3/4 szklanki masła
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
KREM:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek
6 łyżek kaszy manny
1 budyń waniliowy
15 dag wiórków kokosowych
1 kostka masła
MASA:
25 dag marmolady wiśniowej
1 galaretka wiśniowa w proszku
polewa czekoladowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Ciasto dzielimy na 4 placki.
Wykładamy placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180C ok 10- 15min. każdy placek.
Studzimy.
KREM:
Kaszę mannę gotujemy w 2,5 szklanki mleka z cukrem.Pozostałe mleko łączymy z budyniem i żółtkami, mieszamy. Do wrzącej kaszy wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy.Wlewamy budyń, chwilę gotujemy. Studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo przestudzony budyń.
MASA:
Marmoladę podgrzewamy, wsypujemy galaretkę, mieszamy dokładnie. Studzimy.
Przekładamy placki : placek,1/2 kremu, placek, masa, placek, 1/2 kremu, placek i polewa czekoladowa.
Smacznego.