Ciasto - Babka gotowana
SKŁADNIKI NA CIASTO:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła / margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Specjalna forma do gotowanej babki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło rozpuszczamy w rondelku, lekko studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy stopniowo mąki połączone z proszkiem do pieczenia, oraz roztopione masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Formę do babki gotowanej smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie bułką tartą. Wlewamy ciasto i zamykamy formę. Wkładamy formę do garnka z wodą . Forma musi być przykryta wodą do 3/4 wysokości.
Gotujemy ciasto przez 1 godz. i 15 min.
Po ugotowaniu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem lub polewa czekoladową.
Smacznego.