SKŁADNIKI:
25dag margaryny
2 jajka
5 żółtek
2 łyżki cukru
80 dag maki
20ml śmietany 18%( niehomogenizowana)
10dag drożdży
powidła - ulubione
papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Margarynę utrzeć z cukrem w dużej misce.
Do masy z margaryny dodać drożdże, lekko wyrobić masę.
Do małej miski wbić1 jajko, dodać żółtka i śmietanę, wymieszać .Wlać do masy z margaryną, dodać mąkę.
Wyrobić ciasto o gęstej konsystencji, ciasto może lekko przyklejać się do rąk. Wyrabiać ciasto dość szybko.
Przygotowane ciasto na rogale podzielić na 8 równych kulek Przełożyć ciasto na stół.
Każdą kulkę ciasta rozwałkować na placki o średnicy ok 20 cm.
Radełkiem lub nożem dzielimy na 8 trójkątów ( przecinamy 4 razy średnicę okręgu).
Na
każdy trójkąt, u podstawy, nakładamy łyżeczkę powideł. Dwa końce
podstawy łączymy, lekko sklejamy i chowamy powidła, następnie delikatnie
rolujemy powstałe zgrubienie do wierzchołka.
Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać rogaliki z 3cm odstępami (będą rosły).
W kubeczku "rozmącić" jajko widelcem i posmarować rogaliki.
Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika do 200C.
Piec ok 15-20 min, do uzyskania jasno-brązowego koloru rogali.
Jeżeli
wszystkie rogale nie zmieszczą się w tym samym czasie do piekarnika,
pozostałe rogaliki włożyć na ten czas do lodówki ( aby ograniczyć ich
wzrost). Otrzymamy rogaliki kruche, drożdżowe.
Smacznego.