SKŁADNIKI NA CIASTO:
BISZKOPT JASNY:
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki kukurydzianej
3 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
BISZKOPT RÓŻOWY:
6 jajek
1 op kisielu malinowego
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
1000g śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
2 op cukru waniliowego (po 16 g)
cukier do smaku
2 op usztywniacza do śmietany
500g malin (mogą być mrożone)
PONADTO:
słoiczek dżemu malinowego
pergamin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
BISZKOPT JASNY:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie po jednym żółtku.
Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec w temp. 180° C ok 20 min.
BISZKOPT RÓŻOWY:
Przygotować podobnie jak biszkopt jasny, dodając kisiel do mąki.
Ciasto dzielimy na 2 części i przelać do blaszek o wymiarach 24x36, wyłożonych pergaminem.
Piec w temp. 180° C ok 20-25 min.
Należy pamiętać o delikatnym wyciąganiu ciast z blachy.
MASA:
Śmietanę ubić, po ok 3 min. dodać usztywniacze.Ubić i podzielić na 3 części.
Do pierwszej części lekko podgrzanej śmietany dodać rozpuszczoną w 2 łyżkach wody 1 łyżkę żelatyny oraz cukier, a następnie dokładnie schłodzić.
Maliny zagotować (pozostawić kilka do dekoracji), odlać do szklanki 3 łyżki soku do trzeciej masy. Dodać cukier do smaku i rozpuszczoną pozostałą żelatynę w 2 - 3 łyżkach soku. Wymieszać, pozostawić do zgęstnienia.
Do drugiej części śmietany dodać zagotowane maliny.
Trzecią część podzielić jeszcze na dwie części. Do jednej wlać pozostawiony sok z malin.
Płat biszkopta różowego posmarować dżemem.
Wyłożyć pierwszą część masy i równomiernie rozsmarować. Przykryć jasnym biszkoptem.
Posmarować masą malinową i przykryć drugim różowym biszkoptem.
Pozostałą białą częścią śmietany posmarować wierzch tortu i boki.
Śmietaną różową udekorować tort, dodać kilka malin.
Smacznego.