Paluchy drożdżowe z makiem

przepis na ciasto, przepisy na ciasteczka, przepisy na smaczne ciasta, bułki drożdżowe
SKŁADNIKI NA CIASTO:
0,5 kg mąki
2 łyżki masła
5 dag drożdży
1 łyżeczka  soli
4 łyżki miodu
275 ml mleka
1 jako do posmarowania paluchów
mak i sezam do posypania



PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj miękkie masło, lekko wyrób. Dodaj sól i pokruszone drożdże.
Mleko i miód podgrzej w garnuszku. Ciepłe mleko dodaj do mąki, wyrób elastyczne ciasto.
Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1 godziny.
Po godzinie zagnieć ciasto i uformuj wałki długości blachy.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, układaj wałeczki z ciasta pozostawiając odstęp ok.5 cm między paluchami.
Jajko z odrobiną mleka wymieszaj. Posmaruj jajkiem paluchy, posyp je sezamem i makiem.
 Odstaw paluchy na 15 min. do wyrośnięcia.
Piekarnik nastaw na 200C i piecz ok 15 min. do uzyskania złotego koloru.

                                                                                                           Smacznego.