0,5 kg mąki
2 łyżki masła
5 dag drożdży
1 łyżeczka soli
4 łyżki miodu
275 ml mleka
1 jako do posmarowania paluchów
mak i sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj miękkie masło, lekko wyrób. Dodaj sól i pokruszone drożdże.
Mleko i miód podgrzej w garnuszku. Ciepłe mleko dodaj do mąki, wyrób elastyczne ciasto.
Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1 godziny.
Po godzinie zagnieć ciasto i uformuj wałki długości blachy.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, układaj wałeczki z ciasta pozostawiając odstęp ok.5 cm między paluchami.
Jajko z odrobiną mleka wymieszaj. Posmaruj jajkiem paluchy, posyp je sezamem i makiem.
Odstaw paluchy na 15 min. do wyrośnięcia.
Piekarnik nastaw na 200C i piecz ok 15 min. do uzyskania złotego koloru.
Smacznego.