Ciasto - Piernik przekładany
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki
15 dag płynnego miodu
3 żółtka
20 dag masła/margaryny
4 łyżki mleka
1 torebka przyprawy do piernika
10 dag cukru
1 łyżka sody
KREM:
2 szklanki mleka
30 dag cukru pudru
25 dag masła
4 łyżki kaszy manny
20 dag dżemu z czarnej porzeczki
owoce kandyzowane do przyozdobienia
POLEWA:
15 dag cukru pudru
10 dag masła/ margaryny
2 łyżki kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i miód. Ucierając dodajemy stopniowo, po łyżce, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 24 godz. do lodówki.
Następnego dnia dzielimy ciasto na 4 części i wykładamy do małych blach, wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 10-15 min. w 180 C.
MASA:
Zagotować mleko, dodajemy ciągle mieszając kaszę mannę i cukier. Gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż masa zgęstnieje.Studzimy.
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce kaszę mannę, ciągle ucierając.
Do kremu można dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
POLEWA:
W rondelku topimy masło z cukrem pudrem, dodajemy kakao, mieszamy.
Gotujemy przez kilka minut , mieszając polewę kakaową.
Upieczone ciasto przekładamy na przemian dżemem porzeczkowym i kremem z kaszy manny. Delikatnie dociskamy warstwy. Polewamy przygotowana polewą kakaową i dekorujemy owocami kandyzowanymi.
Piernik najlepiej upiec 2 -3 dni przed podaniem.
Smacznego.