SKŁADNIKI:
3 jajka
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
4 łyżki powideł śliwkowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka ubij mikserem
z cukrem na jednolitą masę. Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą, przyprawą
do piernika, proszkiem do pieczenia oraz dodaj kakao. Na przemiennie
dodaj po troszkę: mąkę, mleko, olej i ponownie parę łyżek mąki, mleka,
oleju.... Na koniec dodaj powidła.
Po dodaniu wszystkich produktów ciasto miksuj na gładką masę.
Ciasto wyłóż na dużą blachę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną odrobiną mąki.
Piec w temp.220 C ok 45 minut.
Można posypać ciasto cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.