1 kg mąki
25 dag cukru pudru
2 jajka
3 żółtka
50 dag masła/margaryny
marmolada owocowa
nutella
polewa czekoladowa
lukier
ozdoby cukrowe do ciast
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kawałki, schłodzone masło. Zarobić ciasto siekając nożem.
Gdy pojawią się grudki dodać cukier puder i jajka. Szybko zagnieść ciasto.
Ciasto można podzielić na porcje i do jednej dodać troszkę kakao, do kolejnej odrobinę aromatu rumowego, do innej porcji odrobinę aromatu rumowego czy migdałowego.
Z ciasta uformować kule i schłodzić w lodówce - ok. 2 godziny.
Rozwałkować ciasto na placki o grubości 3 mm i wykrawać kółeczka, gwiazdki, serduszka itp.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 10 min.
Gdy ciastka przestygną przełożyć marmoladą lub nutellą.
Udekorować ciastka polewą lub lukrem i posiadanymi ozdobami.
Smacznego.